Rezumat Degețica

Rezumat: “Degețica”

“Degețica” este o poveste clasică scrisă de Hans Christian Andersen, care urmărește aventurile unei fetițe minuscule, născută dintr-o floare. Povestea începe cu o femeie care își dorea foarte mult un copil, dar nu reușea să aibă unul. Într-o zi, ea merge la o vrăjitoare pentru ajutor, iar vrăjitoarea îi dă un bob de orz magic, spunându-i să-l planteze într-un ghiveci. Femeia urmează instrucțiunile și, în scurt timp, din bobul de orz răsare o floare minunată. Când floarea se deschide, în mijlocul ei se află o fetiță micuță, de mărimea unui deget, pe care femeia o numește Degețica.

Degețica trăiește fericită în casa femeii, dar într-o noapte, un broscoi uriaș o răpește, dorind să o căsătorească cu fiul său. Broscoiul o duce pe o frunză de nufăr în mijlocul unui iaz, dar Degețica este ajutată de peștișori și de un fluture să scape. Ea plutește pe frunză până ajunge pe mal, unde întâlnește un gândac. Gândacul o ia cu el, dar ceilalți gândaci o consideră urâtă și o alungă.

Degețica rătăcește prin pădure și, odată cu venirea iernii, găsește adăpost în casa unui șoarece de câmp. Șoarecele o primește cu bunătate și îi oferă hrană și căldură. În casa șoarecelui, Degețica îl întâlnește pe vecinul acestuia, un cârtițoi bogat, dar orb. Cârtițoiul se îndrăgostește de Degețica și dorește să o ia de soție. Deși Degețica nu vrea să se căsătorească cu el, șoarecele o convinge să accepte, promițându-i o viață confortabilă.

În timp ce explorează tunelurile cârtițoiului, Degețica găsește o rândunică rănită. Ea o îngrijește cu grijă, iar rândunica se recuperează. Când vine primăvara, rândunica îi propune Degețicăi să plece împreună în țările calde, dar Degețica refuză, simțindu-se obligată să rămână cu șoarecele și cârtițoiul.

În ziua nunții, Degețica este foarte tristă și se gândește la viața pe care ar fi putut-o avea. În acel moment, rândunica apare din nou și îi oferă încă o dată șansa de a pleca. De data aceasta, Degețica acceptă și se urcă pe spatele rândunicii, zburând departe de cârtițoi și de viața subterană.

Rândunica o duce pe Degețica într-o țară minunată, plină de flori și lumină. Acolo, Degețica întâlnește un prinț al florilor, de aceeași mărime cu ea. Prințul se îndrăgostește de Degețica și îi cere să devină soția lui. Degețica acceptă cu bucurie, iar cei doi se căsătoresc într-o ceremonie splendidă. Degețica primește un nou nume, Maia, și trăiește fericită alături de prințul florilor și de noii săi prieteni.

Povestea se încheie cu rândunica, care se întoarce în țara sa natală și povestește aventurile Degețicăi. Rândunica promite să revină în fiecare an pentru a vizita pe Degețica și pe prințul florilor, aducând astfel un mesaj de speranță și bucurie.