Rezumat Harap-Alb

Rezumat: “Harap-Alb” de Ion Creangă

“Harap-Alb” este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite basme românești, scrisă de Ion Creangă. Povestea începe cu un împărat bătrân care avea trei fii. Împăratul primește o scrisoare de la fratele său, Verde-Împărat, care îi cere să-i trimită pe unul dintre fiii săi pentru a-i lua locul la tron, deoarece el nu are moștenitori. Împăratul decide să-i supună pe fiii săi la o probă pentru a vedea care dintre ei este cel mai vrednic să plece la Verde-Împărat.

Proba constă în a aduce pielea unui urs din pădure. Primul fiu, cel mai mare, pleacă în pădure, dar se sperie de urs și se întoarce acasă. Al doilea fiu, mijlociul, încearcă și el, dar are aceeași soartă. În cele din urmă, mezinul, care este cel mai curajos și mai înțelept, reușește să aducă pielea ursului, dovedindu-și astfel vrednicia.

Împăratul îl trimite pe mezin la Verde-Împărat, dar îi dă sfaturi să fie atent la drum și să nu aibă încredere în oricine. Pe drum, mezinul întâlnește un cerșetor bătrân care îi cere de pomană. Fiind milos, mezinul îi dă de mâncare și băutură. Cerșetorul, care este de fapt Spânul, un personaj malefic, îl păcălește pe mezin și îl face să intre într-o fântână, unde îl obligă să-i jure credință și să-i devină slujitor sub numele de Harap-Alb.

Spânul, sub identitatea de Harap-Alb, ajunge la curtea lui Verde-Împărat și este primit cu mare cinste. Împăratul îi dă diverse sarcini grele, dar Harap-Alb reușește să le îndeplinească cu ajutorul unor personaje fantastice pe care le întâlnește pe drum: Gerilă, Setilă, Flămânzilă, Ochilă și Păsări-Lăți-Lungilă. Fiecare dintre aceste personaje are puteri supranaturale care îl ajută pe Harap-Alb să treacă peste obstacolele puse de Verde-Împărat.

Una dintre cele mai dificile sarcini este aducerea fetei Împăratului Roș, o prințesă frumoasă și mândră. Harap-Alb reușește să o aducă, dar fata își dă seama că el nu este adevăratul fiu al împăratului și îl demască pe Spân. În cele din urmă, Harap-Alb își recapătă identitatea și este recunoscut ca adevăratul moștenitor al tronului.

Povestea se încheie cu nunta lui Harap-Alb cu fata Împăratului Roș, iar Verde-Împărat îi cedează tronul, recunoscându-i vrednicia și curajul. Harap-Alb devine un împărat drept și iubit de popor, iar basmul subliniază importanța curajului, înțelepciunii și bunătății.