Rezumat Ivan Turbincă.
Ivan Turbincă este un soldat simplu, dar isteț și curajos, care slujește în armata imperială. Înzestrat cu o turbincă (un sac mare) și cu multă voință, Ivan pornește într-o călătorie plină de peripeții, hotărât să-și găsească norocul după ce este lăsat la vatră. Ghidat de spiritul său glumeț și de o dorință nelimitată de a-și duce planurile la îndeplinire, Ivan reușește să întâlnească, pe rând, forțe divine și supranaturale, pe care le înfruntă ori le convinge să-l sprijine.
Pe drum, Ivan întâlnește un moșneag misterios, care nu este altul decât Dumnezeu însuși, deghizat. Acesta, impresionat de smerenia și de omenia soldatului, îi oferă lui Ivan binecuvântarea de a avea turbinca fermecată. Astfel, turbinca primește puterea de a prinde și de a ține în ea orice ființă sau duh, fie el om, diavol sau chiar Moartea. Ivan, care nu cunoaște frica, își folosește darul primit pentru a se feri de primejdii și pentru a dobândi tot felul de beneficii, câștigând bani, mâncare și adăpost în locuri unde, altfel, ar fi fost respins.
Curajul și încrederea în sine îl conduc pe Ivan în situații dintre cele mai neobișnuite. Ajunge să confrunte cetele de diavoli ce bântuie hanurile părăsite și reușește, datorită turbincăi, să-i prindă. Cu diavolii la cheremul său, se distrează, punându-i la treabă sau slujindu-i pentru pofte mărunte. Totuși, soldatul își păstrează o inimă bună și nu devine rău intenționat, lăsându-i până la urmă în pace.
Cea mai uimitoare parte a poveștii este întâlnirea lui Ivan cu Moartea. Folosindu-și turbinca fermecată, reușește s-o prindă și s-o bage în sac, scăpându-se astfel de amenințarea sfârșitului. În absența Morții, pe pământ nu mai moare nimeni, iar acest lucru creează o dezordine cosmică. Atât lumea de jos, cât și cea de sus, simt efectele: oamenii se chinuie de boli fără să se poată stinge, iar sufletele nu-și mai pot urma cursul firesc după viață.
Dumnezeu și Sfântul Petru, văzând dezordinea creată de Ivan, îl conving cu greu să elibereze Moartea. Însă nici după ce lasă Moartea să-și reia rolul, aventurile soldatului nu se termină. În încercarea de a scăpa de propriul sfârșit, Ivan se refugiază întâi în Rai, apoi în Iad. În Rai nu găsește loc, căci nu era destul de demn după judecata îngerilor, iar în Iad este izgonit fiindcă diavolii se tem de puterile lui. În cele din urmă, Sfântul Petru intervine și, printr-o hotărâre cerească, Ivan primește îngăduința de a intra în Rai. Acolo soldatul se pregătește, în stilul său vesel, să-și petreacă eternitatea.
Povestea pune în lumină, într-o manieră comică și didactică, valorile cinstei, smereniei și istețimii. Ivan Turbincă reușește să schimbe rânduiala lumii, ba chiar să supună forțe supreme precum Moartea. Totuși, nu abuzează de puterea sa și își păstrează omenia, iar la final se bucură de răsplata promisă celor buni. Opera lui Ion Creangă este un amestec reușit de folclor, creație literară originală și filosofie populară, oferind o satiră fină la adresa rânduielilor lumești și, totodată, un elogiu adus spiritului uman care nu se teme să înfrunte necunoscutul. Prin această poveste, autorul ilustrează ideea că un om simplu, dar cu inimă mare, poate răsturna chiar și cele mai înalte hotărâri, fără a-și pierde bunul-simț și omenia.