Rezumat Jack si vrejul de fasole

rezumat Jack si vrejul de fasole

“Jack si vrejul de fasole” (Jack and the Beanstalk) este un basm popular din folclorul englezesc, cunoscut și iubit de copii și adulți deopotrivă. Povestea urmează aventurile unui băiat pe nume Jack, care reușește să transforme o situație aparent disperată într-una plină de oportunități și bogății.

Jack locuiește împreună cu mama sa într-o căsuță modestă. Familia lor este foarte săracă și au un singur bun de valoare: o vacă bătrână pe nume Milky-White. Într-o zi, mama lui Jack îi cere să meargă la piață și să vândă vaca, pentru a putea cumpăra mâncare.

Pe drumul spre piață, Jack întâlnește un bătrân care îi oferă în schimbul vacii cinci boabe de fasole magică. Jack, impresionat de povestea bătrânului despre puterile miraculoase ale boabelor, acceptă târgul și se întoarce acasă fără bani, dar cu boabele de fasole.

Când mama lui Jack vede ce a adus în schimbul vacii, se înfurie și aruncă boabele de fasole pe fereastră. A doua zi dimineață, Jack descoperă că în locul unde au căzut boabele a crescut un vrej uriaș de fasole, care se întinde până în ceruri.

Curios și aventuros, Jack urcă pe vrej și ajunge într-o țară aflată deasupra norilor, unde descoperă un castel imens. Acolo locuiește un uriaș temut înfricoșător. Jack se strecoară în castel și observă bogățiile uriașului: un sac cu bani de aur, o găină care face ouă de aur și o harpă fermecată care cântă singură.

În prima sa incursiune, Jack fură sacul cu bani de aur și reușește să se întoarcă acasă nevăzut. Banii obținuți din sac ajută familia lui Jack pentru o vreme, dar în curând se termină.
Determinată să asigure un viitor mai bun, Jack urcă din nou pe vrejul de fasole și se întoarce în castelul uriașului. De data aceasta, fură găina care face ouă de aur și, din nou, reușește să scape fără a fi prins.

În ultima sa vizită, Jack decide să fure harpa fermecată. Totuși, de această dată, harpa începe să strige după ajutor, trezind uriașul. Uriașul îl urmărește pe Jack în jos pe vrejul de fasole.
Odată ajuns la baza vrejului, Jack cere rapid mamei sale să-i aducă un topor. El taie vrejul de fasole, iar uriașul cade. În final, Jack și mama sa trăiesc fericiți, bucurându-se de bogățiile aduse de găina și harpa fermecată.

Morala poveștii

“Jack si vrejul de fasole” este o poveste despre curaj, ingeniozitate și noroc. De asemenea, subliniază importanța de a folosi oportunitățile cu înțelepciune și de a fi pregătit să înfrunți consecințele acțiunilor tale.