Rezumat Mioriţa

🔢 Număr de cuvinte: 356

⏱️ Timp estimat de citire: 4 minute

Rezumat Mioriţa

„Mioriţa” este o baladă populară românească, profund simbolică, ce prezintă destinul unui cioban confruntat cu propria moarte, într-un cadru marcat de sacrul naturii şi de armonia cosmică. Acţiunea începe cu trei ciobani din zone diferite ale ţării – unul moldovean, altul vrâncean, iar al treilea ungurean – care îşi mână turmele spre munţi, în căutarea păşunilor mănoase. Între aceştia se ţese, treptat, o intrigă neagră: ciobanul moldovean este avertizat de o mioară năzdrăvană că ceilalţi doi vor să-l ucidă pentru a-i lua turma. Astfel, în inima unei naturi splendide şi tăcute, se prefigurează un act de violenţă.

Reacţia ciobanului la această revelaţie devine nucleul poemului: în loc să se împotrivească sau să se răzbune, el dă dovadă de o resemnare caldă, aproape mistică. Moartea iminentă este acceptată nu ca o înfrângere, ci ca o contopire cu ordinea cosmică. Ciobanul nu vede sfârşitul ca pe un fapt groaznic, ci ca pe o nuntă mitică, o trecere din planul lumesc spre un orizont simbolic, în care elementele naturii – soarele, luna, munţii, izvoarele – devin martorii uniunii sale spirituale cu Universul.

Personajul principal îşi imaginează moartea sub forma unei nunţi cosmice, cerând mioarei să îi spună mamei că el nu a fost ucis, ci că a plecat să se cunune cu o mireasă aleasă din lumea de dincolo. În acest fel, el eliberează moartea de semnificaţia tragicului pur şi o înalţă la rangul unei împliniri metafizice, în care timpul şi spaţiul omenesc se dizolvă într-o dimensiune mai înaltă.

Balada surprinde, astfel, o atitudine specifică mentalităţii tradiţionale româneşti: în faţa destinului, mai presus de orice violenţă sau viciu omenesc, se aşterne forţa tăcută a naturii şi resemnarea care transcende suferinţa. „Mioriţa” devine un text-simbol al raportului sacru dintre om, pământ şi moarte, o viziune poetică asupra felului în care fiinţa umană se poate contopi cu forţele cosmice, transformând sfârşitul în poartă spre eternitate.

Povesti Nemuritoare
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.