Rezumat Ocolul pământului în 80 de zile

Rezumat: “Ocolul pământului în 80 de zile” de Jules Verne

Romanul “Ocolul pământului în 80 de zile” de Jules Verne este o capodoperă a literaturii de aventură, publicată pentru prima dată în 1873. Povestea urmărește călătoria excentricului gentleman englez Phileas Fogg și a loialului său valet francez, Passepartout, în încercarea de a înconjura globul în doar 80 de zile, în urma unui pariu făcut la Reform Club din Londra.

Capitolul 1-5: Introducerea personajelor și pariul

Phileas Fogg este un gentleman englez, cunoscut pentru rutina sa strictă și punctualitatea sa extremă. El trăiește o viață solitară și metodică în Londra, fiind membru al Reform Club. Într-o zi, în timpul unei discuții la club despre un articol din “The Daily Telegraph” care susținea că este posibil să înconjori pământul în 80 de zile, Fogg face un pariu de 20.000 de lire sterline cu membrii clubului că va reuși să facă acest lucru. Pariul este acceptat, iar Fogg pleacă imediat în călătorie, luându-l cu el pe noul său valet, Passepartout.

Capitolul 6-10: Prima etapă a călătoriei

Fogg și Passepartout pleacă din Londra pe 2 octombrie 1872, cu destinația Suez, Egipt, unde ajung la timp, conform planului. În timpul călătoriei, detectivul Fix, care crede că Fogg este un hoț de bănci, începe să-i urmărească. Fix este convins că Fogg a jefuit Banca Angliei și că folosește călătoria pentru a scăpa de autorități.

Capitolul 11-15: De la Suez la Bombay

Călătorind prin Canalul Suez, Fogg și Passepartout ajung la Bombay, India. Aici, Passepartout vizitează un templu hindus, fără să știe că trebuie să se descalțe, și este aproape arestat pentru sacrilegiu. Între timp, Fix continuă să-i urmărească, sperând să obțină un mandat de arestare pentru Fogg.

Capitolul 16-20: Aventuri în India

Fogg și Passepartout călătoresc cu trenul spre Calcutta, dar descoperă că linia ferată nu este completă. Ei sunt nevoiți să închirieze un elefant pentru a traversa jungla. În timpul călătoriei, salvează o tânără văduvă indiană, Aouda, care urma să fie sacrificată prin ritualul sati. Fogg decide să o ia cu ei în călătorie, pentru a o duce la unchiul ei din Hong Kong.

Capitolul 21-25: De la Calcutta la Hong Kong

Ajunși la Calcutta, Fogg și Passepartout sunt arestați pentru incidentul din templu, dar Fogg plătește cauțiunea și continuă călătoria. Ei se îmbarcă pe un vapor spre Hong Kong, unde Fix continuă să-i urmărească. În Hong Kong, Passepartout descoperă că unchiul Aoudei a plecat în Europa, așa că Fogg decide să o ia cu ei în continuare.

Capitolul 26-30: De la Hong Kong la Yokohama

În Hong Kong, Fix încearcă să-l întârzie pe Fogg, dar fără succes. Passepartout este drogat de Fix și pierde vaporul spre Yokohama, dar reușește să găsească un alt mijloc de transport și se reunește cu Fogg în Japonia. Aici, Passepartout se alătură unui circ pentru a câștiga bani, dar este recunoscut de Fogg și Aouda, care îl salvează.

Capitolul 31-35: De la Yokohama la San Francisco

Fogg, Passepartout și Aouda se îmbarcă pe un vapor spre San Francisco. În timpul călătoriei, Fix își dezvăluie adevărata identitate și își cere scuze lui Fogg, explicându-i că îl suspecta de jaf. Fogg acceptă scuzele și cei trei continuă călătoria împreună.

Capitolul 36-40: Aventuri în America

Ajunși în San Francisco, Fogg și însoțitorii săi traversează America cu trenul. În timpul călătoriei, sunt atacați de indieni Sioux, iar Passepartout este capturat. Fogg organizează o misiune de salvare și reușește să-l elibereze pe Passepartout, dar pierd trenul. Ei reușesc să ajungă la New York cu ajutorul unei sănii cu vele.

Capitolul 41-45: De la New York la Londra

În New York, Fogg află că vaporul spre Liverpool a plecat deja. El închiriază un vapor privat, dar căpitanul încearcă să-i înșele. Fogg preia comanda și folosește combustibilul vaporului pentru a ajunge la Queenstown, Irlanda, de unde ia un tren spre Liverpool. Ajunși în Anglia, Fix îl arestează pe Fogg, dar adevăratul hoț este prins, iar Fogg este eliberat.

Capitolul 46-50: Întoarcerea la Londra

Fogg ajunge la Londra cu o zi întârziere și crede că a pierdut pariul. Aouda îi mărturisește dragostea ei, iar Fogg acceptă să se căsătorească cu ea. Passepartout descoperă că, datorită traversării meridianului 180, au câștigat o zi și că Fogg a ajuns la timp. Fogg câștigă pariul și se căsătorește cu Aouda, găsindu-și astfel fericirea.